در حالیکه اخبار متناقضی در رابطه با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و وضعیت این ارز در بودجه سال آینده مطرح میشود، تامین ارز کالاهای اساسی قرار است همچنان با نرخ ترجیحی انجام شود.
به گزارش نیک پرداخت، گفته میشود ارز ۴۲۰۰ تومانی دیگر نرخ مبنای بودجه نیست و پیشنهاد تغییر نرخ ارز از ۴۲۰۰ به ۱۱۵۰۰ تومان در کمیسیون تلفیق بودجه داده شده است.
با توجه به رانتی که در نتیجه عدم مدیریت صحیح و فاصله زیاد نرخ بازار آزاد و سامانه نیما ایجاد شده بود، انتقادها نسبت به پرداخت ارز ۴۲۰۰ تومان شدت گرفت.
بنابراین دولت به تدریج به سمت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی حرکت کرد و در حال حاضر حدود پنج قلم کالای اساسی و بخشی از دارو و تجهیزات پزشکی است که با ارز ترجیحی وارد می شود.
به گفته رحیم زارع، سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ١۴٠٠ ،تصمیم کمیسیون تلفیق در مورد حذف ارز ۴٢٠٠ تومانی از محاسبات بخش درآمدی بودجه جلوی ارز ۴هزار و ٢٠٠ تومانی رانتی را میگیرد.
البته ممکن است حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در بخش دارو اعمال نشود.
زارع تصمیمگیری در این خصوص را منوط به تصمیم اعضای کمیسیون تلفیق میداند اما در بخش درآمدی، محاسبات ارز با نرخ ١٧ هزار و ۵٠٠ تومان انجام شده است.
این نماینده مجلس یادآور شد: ما معتقدیم ارز ۴۲۰۰ تومانی ارز رانتی بوده که نفعی برای مردم نداشته لذا آن را از محاسبات بخش درآمدی بودجه حذف کردیم که این امر به شفاف سازی در حوزه درآمدهای دولت کمک میکند.
با این حال عده زیادی از کارشناسان و مسئولین نرخ جدید ارز را تورمزا میدانند.
دولت نیز این نرخ را منطبق با نرخ کارشناسی بانک مرکزی نمیداند.
آنها تاکید دارند هر گونه حذف ارز ترجیحی و اعمال نرخ بالاتر باید با این ضمانت همراه باشد که آثار مثبت بیشتر و منفی کمتری نسبت به روال فعلی دارد.
از سویی سازوکار برگشت منابع به مردم مشخص و اثر گذاری آن تضمین شده باشد، آنگاه در صورت تائید نهایی از آن تمکین خواهد شد.
بیشتر بخوانید: انتظارات از بیت کوین در سال ۲۰۲۱ با نگاهی به چرخه بازار آن در گذشته
حمیدرضا حاجی بابایی رئیس کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی نیز گفت: «در تورم زایی افزایش نرخ ارز شکی نیست؛ البته پیشنهاد کنندگان میگویند بسته پیش بینی شده آنها جلوی تورم را میگیرد.
او ادامه داد: در کمیسیون تلفیق دو تفکر درباره منابع بودجه ۱۴۰۰ هست. لایحه بودجه ۱۴۰۰ دولت فروش ۲/۳ میلیون بشکه نفت با بهای ۴۰ دلار و هر دلار میانگین ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان را ملاک قرار داده است.»
حاجی بابایی افزود: «برخی از نمایندگان کمیسیون تلفیق با استدلالهایی مبنی بر اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی منشا فساد است و کالاهای اساسی بر مبنای آن به دست مردم نمیرسد، ارز را تک قیمت و به عدد ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین کردند.»
حاجی بابایی به لزوم مقدمهسازی برای این کار تاکید کرد و افزود: « هیچ کس مخالف این نیست که روزی ارز ۴۲۰۰ تومانی باید حذف شود، اما نه به تنهایی؛ بلکه لازم است با یک بسته و فراهم کردن تدارکاتی برداشته شود و اطمینان یافت که هیچ گرانی و اتفاقی رخ ندهد.»
منبع: ایسنا
خوشحال میشویم نظرات و پیشنهادات خود را در خصوص این مطلب با ما در میان بگذارید.