رصد تحولات اخیر بازار ارز نشان میدهد، برخلاف هفتههای گذشته، دیگر از صفهای طولانی متقاضیان خرید ارز در مقابل صرافیها خبری نیست و همچنین پدیده کارتهای ملی اجارهای برای دریافت ارز سهمیهای نیز جذابیت خود را از دست داده است که این موضوع میتواند نشانه خروج آرام سوداگران از بازار ارز و متعادل شدن قیمتها در روزهای آتی باشد.
به گزارش نیک پرداخت و به نقل از خبرآنلاین، بازگشت ۲.۵ میلیاد دلار ارز حاصل از صادرات به سامانه نیما تنها طی ۱۰ روز ابتدایی ماه مرداد، واقعیتی است که رئیس جمهوری چهارشنبه گذشته آن را اعلام کرد. اهمیت این عدد زمانی بیشتر می شود که بدانیم که پس از پایان ضرب الاجل بانک مرکزی برای صادرکنندگان متخلف، این آمار، امید بازگشت تعادل و آرامش به بازار ارز را بیش از پیش تقویت می کند.
پدیده کارت ملی اجاره ای
همچنان نمی توان شرایط حاکم بر بازار ارز را کاملا آرام توصیف کرد. آمادگی روانی برای افزایش مجدد قیمتها، زمینه را مهیای سوداگرانی ساخته است که از نوسانات این بازار سود میبرند. همین آمادگی روانی در هفته های گذشته، علی رغم روند رو به کاهش قیمت ارز، پدیده کارت ملی اجارهای را هم به بازار ارز وارد کرد.
پیش از این برای پاسخ گویی به نیازهای واقعی و آرام کردن بازار، مقرر شده بود تا هر کارت ملی به صورت سالانه تنها مجاز به خرید معادل ۲۰۰۰ یورو باشد. اما پس از کاهش قیمت ارز از آخرین روزهای تیرماه برخی اقشار، تحت تاثیر شایعات و به امید حفظ سرمایه خود مبادرت به خرید ارز از صرافی ها کردند. تشکیل صف های خرید ارز در مقابل صرافی های طی هفته گذشته حاکی از این تقاضا در بازار بود. در این میان برخی سودجویان به فکر اجاره کارت ملی به امید خرید میزان بیشتر ارز افتادند. در نتیجه، کارت ملی افراد با قیمتی در حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار تومان اجاره میشد.
اما مشاهدات از بازار روز شنبه (یازدهم مرداد) نشان میدهد که عطش برای خرید ارز در هفته جاری کاهش قابل توجهی داشته است و دیگر از صف خرید مقابل صرافیها نشانی نیست و فعلا پدیده کارت ملی اجارهای، جذابیت خود را از دست داده است.
بیشتر بخوانید: اتریوم برای اولین بار در دو سال گذشته ۴۰۰ دلار را رد کرد
شیوع بحران کرونا در کنار تحریمهای آمریکا علیه اقتصاد کشور، تعادل تقاضا و عرضه در بازار ارز را طی ماه های آغازین سال ۱۳۹۹ به هم ریخت و به همین دلیل بانک مرکزی با تعیین مشوقهایی برای صادرکنندگان، آنها را به بازگشت هر چه سریعتر ارزهای حاصل از صادرات خود به بازارهای داخلی تشویق کرد. البته صادرکنندگان متخلفی هم که تا ۳۱ تیر نسبت به بازگرداندن تعهدات ارزی سال های گذشته خود اقدام نکرده بودند نیز با معرفی بانک مرکزی، برای انجام برخوردهای حقوقی و قضایی لازم به مراجع مربوطه معرفی شدند.
آرامش نسبی در بازار ارز
همین اقدامات در کنار تلاش برای بازگرداندن ازرهای بلوکه شده در برخی بانکهای خارجی، باعث شد تا بازار ارز که طی ماههای خرداد و تیر دچار التهاب بود، در دو هفته اخیر به سمت آرامش نسبی حرکت کند. بازگشت بهای دلار از حدود ۲۵ هزار تومان به حدود ۲۰ هزار تومان و توقف آن در این بازه قیمتی، نشانهای از موفقیت این تلاشهاست. از نشانه های دیگر این تحول را میتوان در مقایسه رفتار صرافیها مشاهده کرد. در روزهایی که بازار ارز شاهد التهاب و افزایش روز به روز قیمتها بود، عمده صرافیها در پاسخ به مراجعه مشتریان، اعلام میکردند تنها آمادگی خرید ارز از مشتری دارند و از فروش خبری نیست.
منبع: خبر آنلاین
خوشحال می شویم که نظرات خود را در بخش کامنت ها با ما در میان بگذارید.